orange
logowanie:

4 seria zadań

Zadanie od Orange
Klasówka: przygotuj innowacyjne podsumowanie wszystkiego, czego dowiedziałeś się o telefonie, który testujesz. Odkryj jego wady i zalety, podziel się tym, co uważasz za najatrakcyjniejsze. Liczymy na Twoją innowacyjność :)
Zadanie od Konrada Nolberskiego
Lekcja przyrody: wykorzystując możliwości testowanego telefonu, pokaż jak piękna może być polska jesień :) Czekamy na najbardziej kreatywne pomysły, liczymy, że znajdziecie na to czas podczas nauki w szkole ;)
pokaż wpisy użytkownika:
dodano: 06.10.2012 19:28
Janusz Semikow | 808 PureView
zobacz wszystkie posty użytkownika

_Lekcja przyrody_

Moim  zdaniem jesień to najpiękniejsza pora roku.  W czasie jesieni liście dęba, buka, brzozy i innych drzew stają się żółte. Potem spadając tworzą wielobarwny dywan przykrywający ziemię. Kasztany zlatują z drzew... Kolor gór nabierają przepiękne barwy żółto-pomarańczowo-czerwone.  


Dni stają się chłodniejsze.  Często rano możemy zaobserwować oszronione rośliny.  W powietrzu jest  wyczuwalny charakterystyczny zapach zimy.









Jesień to również sezon na gromadzenie zapasów na zimę przez zwierzęta.





dodano: 06.10.2012 17:17
Piotr Sucharski | 808 PureView
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Orange


   Dla mnie wielkim zaskoczeniem był telefon od Testuj z Orange, że wygrałem telefon do destowania. Zapomniałem, że w ogóle zgłosiłem się do tego konkursu. Dlaczego wybrałem Nokie 808? Bo zaoferowała to czego inni producenci nie mają, aparatu z tak dużą matrycą.

   Przez miesiąc testów poznałem wady i zalety Noki 808 Pure View

Zalety:

+Ekran - nawet w najeśniejszym słońcu wszystko ładnie widać

+Gorilla Glass - klucze w kieszeni już nam nie porysują ekranu

+Obudowa solidna i wytrzymała

+Symbian - dla telefonu, który ma być aparatem najlepszy

+Bateria - trzyma długo

+Stabilny i płynny

+Prosty i ładny interfejs

+pomimo wagi, dobrze leży w dłoni

+mikrofon - takiego czystego dźwięku nagranego komórką nigdy nie słyszałem

+Aplikacje Microsoftu - otworzymy nimi każdy dokument

+Dobry bass na słuchawkach

+Głośnie dzwonki i rozmowy

+Obsługa formatu MKV i DivX i wczytywanie napisów

+Darmowe mapy i nawigacja

Wady:

-Strasznie mało aplikacji

-Osłona optyki łatwo się rysuje

-Przy ciągłym używaniu aparatu telefon szybko się rozładowuje

-Pisanie nie jest zbyt wygodne, niepotrzebne wprowadzenie polskich liter na klawiaturze QWERTY

-Przeglądrka łapie strasznego 'muła' przy wczytywaniu cięższych stron

-Autofocus nie zawsze dobrze zbiera ostrość

-Slot karty pamięci pod baterią

   Podumowując, telefon ucieszy osoby które uwielbiają cykać fotki, obejrzeć film, posłuchać muzyki i poprzeglądać internet. Dla fanów gier pozostaje poszukać czegoś innego.

Zadanie od Konrada Nolberskiego


  

  

  


dodano: 06.10.2012 17:07
Tomasz Grala | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Konrada Nolberskiego - Lekcja przyrody

Witam, z przykrością zamieszczam tutaj ostatnie zadanie. Tak się przyzwyczaiłem, że mógłbym robić to już zawodowo :) Byłaby to chyba najlepsza praca jaką mógłbym sobie wymarzyć...


JESIEŃ

Jesień to jedna z naszych 4 pięknych podstawowych pór roku.

Charakteryzuje się ona dużymi zmiennymi w pogodzie. Za oknami możemy zaobserwować spadające kolorowe liście z drzew, częściej padający deszcz oraz niższe temperatury.

W świecie roślin i zwierząt jest to okres gromadzenia zapasów przed srogą zimą.

Postaram się pokazać naszą piękną Polską Złotą Jesień z jak najlepszej strony!


Do wykonania zadania wybrałem się do Kaliskiego parku, pogoda była świetna, a alejkami spacerowało bardzo dużo ludzi :)

Jesienią liście drzew zmieniają kolor po to, aby w końcu spaść na ziemię.

Nizapomnijmy, że jesień to czas największej różnorodności grzybów!

Podsumowując, jesień jest to piękna pora roku owocująca w barwne liście i kasztany...

...oraz lecące z drzewa orzechy!

Pozostaje nam teraz tylko czekać aż po królowej jesieni zasiądzie na tronie bardzo sroga zima :)

Zapraszam serdecznie wszystkich do obejrzenia pełnej galerii wykonanych przeze mnie zdjęć JESIENI! doskonałym aparatem Lumii 900
http://sdrv.ms/SS57vj

Film ze zdjęciami wykonanymi przeze mnie.

Pozdrawiam! i zachęcam do oddawania głosów :)


dodano: 06.10.2012 16:30
Martyna Borgieł | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Klasówka: Zestawienie będzie proste jasne i przejrzyste.

Wady:


1. brak podziału smsów i połączeń - Pewnie można się przyzwyczaić ale podstawowy podział na odebrane/wykonane(wysłane) gdzieś tam w ustawieniach powinien być.

2. Odtwarzacz muzyki - Nie da się wyłączyć. Niby nic takiego, niby nie przeszkadza aczkolwiek - mnie osobiście drażni brak tej podstawowej funkcji.

3. Zmulanie - bardzo, bardzo, bardzo rzadko ale jednak. Zmula przy obsłudze np. dwóch aplikacji korzystających z GPSu (szczególnie widoczne przy teście z matematyki, podczas włączonej aplikacji endomondo)

4. aparat - szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś lepszego w telefonie za tą cenę. Wiadomo, że to telefon i ma służyć do dzwonienia ale trochę... no szału nie ma z tymi zdjęciami.

5. QWERTY - źle się pisze. Nigdy wcześniej nie miałam smartfona więc trochę się tego obawiałam. Mając dużo czasu da się pisać. Chcąc coś napisać szybko ciągle klikałam nie tą literę co trzeba. A mam szczupłe palce.

6. Brak slotu karty pamięci - Rany, jak mogliście to zrobić!? Niedopatrzenie czy jakaś dziwna myśl "Wsadzimy tam tyle a tyle pamięci ale nie damy slotu bo po co komu karta pamięci w telefonie"

7. Bluetooth - No cóż. trochę zmieniło się moje postrzeganie tego jakże przydatnego środka komunikacji zdjęć, muzyki, filmów....

8. Muzyka jako dzwonek - Niby można się przyzwyczaić ale jednak wolałabym "American Idiot" Green Day'a za dzwonek zamiast "Alablastera" i "nokia message".

9. Zune - mała manipulacja. Chcesz sprawić by lumia była bardziej Twoja? Zdjęcia, filmy i muzykę prześlesz tylko dzięki zune. Które musisz pobrać. I zainstalować. Męczące, bez sensu a w dodatku zdjęcia automatycznie przechodzą na podłączony komputer. Zero prywatności jeśli zapomniało się co się ostatnio pstrykało aparatem...


Zalety:


1. Szybkość i dotyk - błyskawiczne i płynne przejścia. Aż miło się patrzy :) poza tym muśnięcie palcem i już. Czasami miałam wrażenie, że reaguje zanim dotknę ekranu.

2. dźwięk - bardzo dobra jakość, duży zakres głośności, błyskawiczna zmiana profilu (wibracje, dzwonek wibracje+dzwonek)

3. internet - lumijka znajduje mnóstwo sieci wi-fi nawet te, których inne telefony nie widzą. szybko się łączy, nie zrywa połączeń. Przy normalnym internecie również.

4. Łatwa obsługa - no tu chyba niema co tłumaczyć. Jestem blondynką, tak? A sobie poradziłam.

5. bogaty marketplace - Jest tyle aplikacji, że nie wiadomo od czego zacząć :)

6. dobra antena - jak już mówiłam - znajduje dużo sieci wi-fi i jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się aby straciła zasięg. (wow!)

7. Ładowanie baterii - bardzo szybkie. Aż mnie to zaskoczyło.

8. Słownik i kopiowanie - Fajnie się korzysta z podpowiedzi słów przy pisaniu smsa. Na prawdę wygodnie. I kopiowanie też działa! :D

9. Alarmy - Można ustawić więcej niż jeden budzik! No w końcu!


Pośrednie:


1. Obudowa - nie skrzypi, idealnie zmontowana, nic nie odstaje to fakt. Ale jest za duża i za "śliska"! Kolega wręcz określił lumię "telewizorem". Mam długie palce a i tak ciężko mi pracować na niej jedną ręką, tym bardziej, że boję się, że się wyślizgnie. Poza tym nie mieści się w kieszeni a w damskiej torebce to sami wiecie jak się szuka... (ciężko)

2. Bateria - Powiem tak: jak się dużo korzysta to się szybko traci. Jak się korzysta mniej to się i wolniej traci baterię. A jak się korzysta mało i ma w dodatku włączone wszelkie oszczędzacze energii to wystarcza na długo (jak na smartfon).

3. smycze i przywieszki - Nie ma na nie miejsca w lumii. A szkoda, bo lubię jak mi coś  "dynda" przy telefonie. Z drugiej strony lumia to raczej nie telefon, który można bezkarnie nosić na smyczy...


Podsumowanie:

No dobra, lumia przekonała mnie do telefonów dotykowych. Przyznaję. Ale przez jej rozmiary (nie, serio. Kto wpadł na pomysł tak gigantycznego telefonu!?) nie jest praktyczna. Nie wiem jak będzie się sprawowała w zimie, czy mi wypadnie? czy dam radę coś na niej zrobić zmarzniętymi palcami? (w dodatku teraz nie mam rękawiczek a już się ślizga w łapie).

Ma dużo fajnych funkcji kosztem tych podstawowych. Ma dużo ciekawych rozwiązań kosztem tych najprostszych. Czasami mam wrażenie, że wszystko jest oparte o gadżeciarstwo (wow, patrz mogę tworzyć dowolną ilość playlist! Ale nie mogę wyłączyć odtwarzacza muzyki. ?!). Lumia jest fajna, pewnie będę za nią tęsknić. Ale też nie aż tak fajna jak więszość osób myśli, że jest ;)

dodano: 06.10.2012 15:43
Michał Tisch | 808 PureView
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Orange

No i dostała się w moje ręce, dla wszystkich była wielkim zaskoczeniem na targach w Barcelonie, gdzie na stoisku Nokii nie spodziewano się takiego telefonu. Wiadomo było że Nokia planuje wypuścić nowy telefon z symbianem ale ten telefon zaskoczył wszystkich, oto Nokia 808 pure view . Jest to najnowszy telefon z Symbianem i jego wersją Belle Feature pack 1 .Najnowsze dziecko Nokii z tym systemem, którego zawsze byłem fanem, bo symbian oferuje nie tylko to co telefony z androidem czy windowsem ale oferuje również „duszę", bo mało kto wie ,że symbian kilka lat temu  był protoplastą telefonów z systemem operacyjnym i do dziś oferuje wielozadaniowość w każdej sytuacji.

Telefon posiada procesor jednordzeniowy ARM11 taktowanty częstotliwością 1,3 GHZ oraz 512 MB ramu co jest w tej klasie telefonów minimum do sprawnego korzystania z możliwości takiego" kombajnu" jakim jest nokia 808 . Telefon posiada pojemnościowy wyświetlacz Amoled o przekątnej 4',pokryty szkłem Gorilla Glass, która charakteryzuje się zwiększoną wytrzymałością na czynniki zewnętrzne. W Internecie dostępne są filmy pokazujące właśnie ten telefon w crash teście.Telefon dobrze leży w dłoni, posiada masywną i dobrze spasowana obudowę i sprawia wrażenie ekskluzywnego telefonu.

Posiadając telefon od 4 tygodni odkryłem wiele zalet oraz trochę mniej wad, które pokrótce chciałbym wam przedstawić.

          A więc co mnie zaskoczyło w 808-ce? Zaskoczył mnie ekran, który charakteryzuje się bardzo dużym kontrastem i nasyceniem barw, co jest widoczne przy porównaniu go z moim dotychczasowym telefonem HTC Mozart i nawet mimo stosunkowo małej rozdzielczości, prezentuje się bardzo wyraziście. Zasługą tego wszystkiego jest patent Nokii technologia ClearBlack, która powoduje ze nawet na pełnym słońcu ekran jest widoczny i korzystanie z telefonu nie jest tak uciążliwe jak w innych słuchawkach.

         Drugim i największym autem telefonu jest aparat posiadający ogromną matrycę aż 41 mpx oraz technologię pixel over sampling.Po co tak duża matryca? Ano po to żeby uzyskać jak najlepsze przybliżenie bez straty jakości jak w przypadku zoomu cyfrowego który polega tylko na rozciąganiu pixeli, natomiast technologia oversampling polega na tym ze oprogramowanie telefonu wybiera jeden pixel, najlepszy jakością parametrów, spośród 7 rejestrowanych przez sensor.Jak to wygląda w praktyce ? szczęka opada a nie jeden znajomy był zdumiony jak telefon może przebić średni kompaktowy aparat w każdych warunkach oświetleniowych. Zdjęcia są po prostu oszałamiające, dla porównania zobaczcie zdjęcia wykonane telefonami :Nokia 808,Htc Mozart,Samsung Galaxy S I .

Nokia Pure View

Htc Mozart


Samsung Galaxy I

Oprócz świetnej jakości zdjęć pozwala na kręcenie filmów w jakości Full HD i one również zasługują na bardzo dobrą ocenę. Z pewnością posłużyłby jako amatorska kamera do robienia pamiątkowych filmów rodzinnych!

Trzecim wielkim plusem tego telefonu jest jakość dźwięku... już kiedyś to pisałem i powtórzę od czasu noki 6233 nie słyszałem lepszego dźwięku w telefonie. Dźwięk jest czysty bez ubarwień ( w szczególności na słuchawkach dołączonych do zestawu a po podłączeniu słuchawek senheiser HD25,dźwięk jest bliski temu jaki wydobywa się z odtwarzaczy pioneera  CDJ 1000 i mixera DJM 800 (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, ale uwierzcie mi na słowo nie idzie się przyczepić. Również znajdujący się w telefonie transmiter FM spisywał się rewelacyjnie i korzystałem z niego bardzo często w samochodzie.

Kolejnym wielkim plusem dla tego telefonu jest jego bateria. Ma pojemność 1400 mAh i potrafiła wytrzymać ok 2-3 dni intensywnego użytkowania a tym bardziej ze bardzo często słuchałem radia internetowego oraz robiłem zdjęcia gdzie tylko była okazja, jak najbardziej na plus.

Następnym z plusów są multimedia tego telefonu. Użytkując mojego Mozarta opartego na windows phone 7.5 Tango doświadczyłem nieraz niepoprawne działanie niektórych programów np. jak TuneIn czy np. programów do obróbki zdjęć, gdzie w Pure View nigdy mnie to nie zawiodło. Do multimediów możemy również zaliczyć sam system który znajduje się w tej Nokii... który większość ludzi spisuje na straty, a prawda jest taka że najwięcej ludzi pisze nie mając o nim zielonego pojęcia. Uważam ze mimo tych wszystkich przeciwników Symbian w wersji Belle FP1 nie ustępuje funkcjonalnością żadnym innym telefonom, bo posiada wszystko co powinien mieć telefon, od nawigacji poprzez programy do obróbki filmów czy zdjęć po Mobilny pakiet Offica z którego nie raz korzystałem w trakcie testów. Sam system działa bardzo płynnie i bardzo przyjemnie się z niego korzysta. Również wszelkie moduły łączności jak najbardziej na plus, Wifi działa bardzo ładnie wykrywa dużo sieci podobnie jak mój stary telefon a bluetoth w wersji 3.0 w parze z moim komputerem potrafi przesyłać plikinaprawdę szybko.

           Żeby nie było tak słodko telefon ma również swoje wady... Waga telefonu... W pierwszej chwili telefon wydaje się dość ciężki, waży 169 g i rzeczywiście w porównaniu do innych telefonów tak jest, gdyż waży średnio 30-40 g gram więcej od większości telefonów. Sądzę że jest to spowodowane miedzy innymi aparatem (coś za coś) oraz wydaje mi się ze jest to po prostu kwestia przyzwyczajenia do dotychczasowego telefonu który mógł być lżejszy ...

Drugim wielkim minusem jest przeglądanie internetu..przeglądarka słabo sobie radzi z dużymi stronami i korzystanie z niej robi się czasami uciążliwe, sądzę jednak ze dział softwearowy rozwiąże ten problem przy następnej łatce do systemu.poniżej przedstawiam film pokazujący działanie przeglądarki w telefonie nokia 808 HTC Mozart.

Reasumując wszystko telefon bardzo mi się spodobał i chętnie zamienił bym go za mojego Mozarta. Posiadając go kilka tygodni bardzo się do niego przywiązałem i służy mi za pewny telefon z dobrą baterią, a dodatkowo jest również świętną cyfrówką potrafiącą robić zdjęcia w każdych warunkach

Plusy:

  • Bardzo dobry ekran

  • Aparat

  • Dzwięk

  • Bateria

  • Multimedia/możliwości systemu

Minusy:

  • waga (kwestia przyzwyczajenia)

  • przeglądanie internetu

dodano: 06.10.2012 15:04
Piotr Skurtys | 808 PureView
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Orange

Klasówka:


Nokia 808 PureView to telefon, który (co już po testach mogę teraz zdradzić) odznacza się świetnej jakości aparatem. Komórka sama w sobie ma sporo ciekawych funkcji i dodatków, które nie są dostępne nawet w większości topowych urządzeń z Androidem (jak choćby transmiter FM, Dolby Mobile, USB OTG czy ClearBlack Display). Oczywiście na tle Galaxy S III czy HTC One X specyfikacja nie powala, ale poza niską rozdzielczością ekranu ciężko do czegokolwiek się przyczepić. Jednordzeniowy procesor 1,3 GHz zapewnia płynną pracę, a wsparciem jest naprawdę mocny GPU. Szkoda więc, że dość przestrzały już system Nokia Belle (vel Symbian) potrafi zabić przyjemność korzystania z funkcji telefonu..


Zalety:

  1. dobra jakość wykonania
  2. ekran AMOLED ClearBlack
  3. bogate funkcje multimedialne
  4. nowe widżety i usprawnienia systemu
  5. bogaty zestaw modułów łączności
  6. USB OTG!
  7. Nokia Maps i Microsoft Office
  8. dobry czas pracy na baterii
  9. świetna jakość rozmów



Wady:

  1.  przestarzały Symbian
  2.  niska rozdzielczość wyświetlacza
  3.  fatalna przeglądarka internetowa
  4.  niedopracowany klient Facebooka
  5.  mało nowych aplikacji w sklepie Nokii

   Zadanie od Konrada Nolberskiego
Lekcja przyrody:


Pokochaj jesień

Spróbuj pokochać jesień
z niesamowitymi urokami
Spójrz ile piękna niesie
obdarzając cię nowymi dniami.


Kolorowo jak wiosną
barwne liście ostatki zieleni
Dadzą chwilę radosną
twą szarość życia mogą odmienić.


Wieczór szybciej nastaje
słońce też znika wcześniej niż latem
Lecz nowe czy nie daje
chwile spokoju skorzystaj zatem.
Tadeusz Karasiewicz





Tak wlaśnie wygląda jesień w moim pięknym Kaliszu w o obiektywie Nokii 808 Pure View

dodano: 06.10.2012 13:58
Andrzej Wierdak | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Konrada Nolberskiego

Opadają liście

Czas snuje się mgliście

Świetliście

Anieliście

Liście

Liście

Liście...

W podróż za jesienią udałem się do mojego miasta a później do lasu, szukając pierwszych oznak jesieni. Zobaczyłem piękne złotoliściaste drzewa, czerwono żółte liście na trawie, nawet udało mi się znaleźć parę grzybów. Zapraszam więć do wspólnej podróży za jesienią.

Odlatujące ptaki w jesień to piękny widok. Szkoda tylko, że słabo to widać na fotografii, bo efekt był piękny.

Przenosimy się teraz w stronę lasu. Piękny widok jaki będzie można zobaczyć poniżej na zdjęciach dobrze odzwierciedla złocistą, piękną polską jesień.

Dzika jabłoń na zdjęciu powyżej, z której zasmakowałem wczoraj pysznych jabłek.

Wchodzimy teraz do lasu. Wybrałem się na jedną z górek w lesie, aby lepiej dostrzec panoramę lasu i naszą piękną jesień.

Znalazłem też piękne grzyby.

Na koniec mojej wycieczki zrobiłem jeszcze zdjęcie kopalni, symbolu mojego regionu.

Dziękuję za obejrzenie mojej lekcji. Według mnie polska złota jesień jest najpiękniejsza, pozdrawiam.

dodano: 06.10.2012 12:35
Martyna Borgieł | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Lekcja przyrody:

Pierwszy raz zdarzyło mi się przeżywać jesień na mazurach. Ale ponieważ zwiedziłam też kawałeczek świata (może pamiętacie z pierwszego testu: Paryż) Wstawiam zdjęcia i z Polskiej jesieni i z tej "światowej" :)

Polska - Szczytno

Francja - Paryż

Wg mnie w zestawieniu Polska jesień vs Paryska 1:0 :)

dodano: 06.10.2012 10:51
Piotr Chełmicki | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Kolejny raz platforma testuj.orange.pl zawiodła i nie dodała mojego wpisu, więc teraz tylko krótke streszczenie:P

Multimedia (Audio, Foto, Video): 5+/6

Za jasność ekranu oraz dobrze pracującą autoregulację tejże jasności.
Za jakość zdjęć i filmów, które sa lepsze od tych z kompaktowych aparatów cyfrowych. Warunek? Dobre oświetlenie.
Za umiejscowienie głośnika i jego głośność. W pełni zadowalająca nawet na ruchliwej ulicy.

Bateria: 2/6

Od 7 rano do 20 Lumia zjada 95%. Ja rozumiem, duże możliwości, duże potrzeby, ale... Takie czasy, tego nie przeskoczymy;-)

Wsparcie Nokii i Microsoftu: 3/6
Z jednej strony mamy super Mapy od Nokii i Office od MS, ale.. zdarzało się, że Nawigacja przestawała działać po pierwszym komunikacie. Szkoda. MarketPlace to miejsce, gdzie znajdziemy ciekawe rzeczy, ale musimy się przekopać przez jeszcze więcej aplikacji śmieciowych. No i ten zachwalany system Windows Phone 8, który do Lumii 900 nie zawita..

Jakość wykonania: 5+/6

Do rozmiaru telefonu trzeba się przyzwyczaić, ale warto;) czuć go w dłoni, ale jest to trzymanie pewne! Nic nie odstaje, nic nie skrzypi. No  i ten głośnik.. ;) Nie ma "6" z powodu braku diody powiadomień.

Jakość działania: 5/6

Pomimo gorszych parametrow od konkurencji, Lumia działa płynnie. Przez cały okres tesotwania telefon zawiesił się tylko raz i miał kilka krótszych spowolnień (nie dało się odblokować ekranu podczas ładowania telefonu).

Uwaga w dzienniku:

Telefon przerywał połączenie z WiFi po zablokowaniu ekranu!!!

Ocena ogóla: 5-/6, semestr zaliczony! ;-)

dodano: 06.10.2012 00:52
Krystian Abraham | Lumia 900
zobacz wszystkie posty użytkownika

Zadanie od Orange!

KLASÓWKA!!